Solkart over Rondane

Vi har laget et kart som viser tidspunktet for solnedgang midtsommers for hjertet av Rondane. Jo lysere farger, jo senere går solen ned:

Solkart over Rondane

Her er et ganske nøyaktig likt utsnitt fra ut.no:

Kart fra ut.noDet er utrolig kult å se hvordan øst- og nordhellingene mister kveldssolen tidlig. Det er selvfølgelig ingen overraskelse, men det er tilfredsstillende å kunne regne det ut så nøyaktig. På nettsidene våre kan vi regne ut tilsvarende for ikke bare alle steder i hele Norge, men nesten hvor som helst på jorden.

Prøv dette selv for en adresse du bryr deg om, for eksempel hjemme hos deg selv.

Det første søket er gratis, vi krever bare at du logger deg inn eller registrerer deg.

Noen lurer sikkert på hvordan programmet vårt fungerer. Kort sagt bruker vi globale terrengdata som er basert på satellittbilder til å regne ut den faktiske horisonten slik den ser ut fra et gitt sted. Et høyt fjell som er tett på deg ser selvsagt høyere ut en et like høyt fjell som er langt borte. Alt dette tar vi hensyn til, og så kombinerer vi det med solkurver for en gitt dag.

For Rondvassbu ser horisonten og solkurven midtsommers slik ut:

Solkurvene for Rondvassbu midtsommers

Figuren viser hele horisonten (360 grader) med sentrum av figuren i sør. Klikk på figuren for å se alt vi har lagt ut av informasjon om Rondvassbu, så kan du søke etter ditt eget sted etterpå. Lykke til og velkommen til Suncurves!

P.S.: Bildet i banneren øverst viser Rondane med utsyn mot øst med Storronden i høyre billedkant og Rondslottet bakerst til venstre. Erik tok det i fjor sommer.

Leave a comment