Beregning av solforhold for arkitekter, entreprenører og ingeniører

Arkitekter, entreprenører og ingeniører har ofte behov for verktøy som kan bergene nøyaktig når solen står opp og går ned på en eiendom eller en tomt. Vi har utviklet et program som leser inn terrengdata fra Kartverket, slik at vi kan regne ut hvordan den 360 graders terrengprofilen (horisonten) ser ut fra et hvilket som helst sted i Norge.

Ved å kombinere denne horisonten med solens bane, regner vi ut de faktiske tidspunktene for soloppgang og solnedgang. Her er et eksempel på et søk for en hyttetomt i Voss kommune:

Skjermbilde 2015-06-19 kl. 10.37.58

Den nederste figuren viser hvordan solkurven over himmelen ser ut ved vårjevndøgn, og tabellen gir tidspunktene for når solen står opp og går ned. Du kan så velge å gå videre til en gratis og begrenset analyse for solforholdene gjennom hele året, eller å kjøpe en komplett analyse. Prisen på denne varierer fra 49 dersom du bare kjøper én analyse, til 10 kr. ved kjøp av 20 kredittenheter (kuponger).

Klikk på bildet under for å se den komplette analysen for dette stedet:

Skjermbilde 2015-06-19 kl. 11.18.41

Her kan du endre på datoen i panelet for solkurver, og du får tidspunkt for soloppgang og solnedgang for en hvilken som helst dag i året. I listen over nøkkelfakta får du i dette tilfellet vite at den seneste solnedgangen i året er kl. 20:28, og den tidligste soloppgangen er kl. 05:44.

Vi håper du er interessert i å bruke dette verktøyet. Det enkleste er å starte ved å gå inn på søkesiden vår. Og gi oss gjerne en tilbakemelding hvis du har tips til hvordan vi kan bli mer relevante for din yrkesgruppe eller dine spesifikke behov!

Leave a comment